ua en ru

Новий законопроект скоротить терміни отримання землі для будівництва в 5 разів, - Парцхаладзе

Новий законопроект скоротить терміни отримання землі для будівництва в п'ять разів. Про це сьогодні на прес-конференції повідомив Президент Конфедерації будівельників України Лев Парцхаладзе, розповідаючи про новий законопроект, розроблений КБУ спільно з Мінрегіоном, передає кореспондент РБК-Україна.

"Одним із ключових питань є спрощення процедури отримання прав на землю. Сьогодні за процедурою більш ніж 500 днів і ми разом з Міністерством у минулому році розробили законопроект і сьогодні все ж перше читання відбулося. Ми зараз вносимо поправки на цьому тижні і хочемо, щоб істотно скоротилися терміни отримання прав на землю. Ми хочемо, щоб це було скорочено хоча б до 100 днів. Зараз є 500, якщо ми в п'ять разів скоротимо", - розповів Парцхаладзе.

Він також додав, що буде усунуто багато нелогічних речей.

"До того ж більш гнучким інструмент стане самої землі, бо там є багато складних процедур. Наприклад, стоїть будинок, який уже введено в експлуатацію і закінчився договір оренди землі та суб'єкт мусить знову йти на сесію отримувати право на землю. А якщо йому не дадуть те, що? А об'єкт вже стоїть. Таких нелогічних, на нашу думку аспектів досить багато..., - пояснив Парцхаладзе.
Крім того, за його словами, сьогодні ще не всіх містах розмір оплати пайової участі приведені у відповідність з новим законодавством.

"Інша проблема. У нас в законі було прописано, щоб змінити у всіх містах плату пайової участі. Вона у нас житло до 4%, комерційна нерухомість, - до 10%. Не у всіх містах на сьогоднішній день це приведене до відповідним нормам. На сьогоднішній день у Києві, я член бюджетної комісії і минулого тижня був винесений на розгляд проект рішення, десь там далеко не відповідає тим нормам, які ми прописали в законі. Ми внесли зараз поправки і я сподіваюся, що в найближчий тиждень ми розглянемо, доведемо до рівня нашого закону і щоб цей механізм також заробив. Тому що дуже багато конфліктів між землекористувачами, які сьогодні посилаються на старі документи, підписані старі нормативи, а сьогодні є закон, який вище рішення будь-якої міської ради", - пояснив Парцхаладзе.