ua en ru

ЄІБ виділить 152 млн євро на будівництво нових станцій метро в Дніпропетровську

Європейський інвестиційний банк (ЄІБ) погодився дати 152 млн євро кредиту на будівництво метро в Дніпропетровську. Про це повідомляє радіо "Свобода" з посиланням на прес-службу Дніпропетровської міської ради.

За даними прес-служби, домовленість була досягнута в Люксембурзі між делегацією Дніпропетровської області та керівництвом ЄІБ.

Як повідомили з міськради, сторонам вдалося погодити всі питання, з яких виникали розбіжності. Підписання договору дозволить вже у найближчі роки вирішити одну з найактуальніших транспортних проблем Дніпропетровська, заявили у міськраді. Фінансову угоду з банком підпишуть у жовтні.

У липні у Дніпропетровську розпочався тендер на будівництво метро, в ньому беруть участь 8 компаній з України, Росії, Туреччини, Китаю, Італії та Португалії. Зараз спеціальна комісія розглядає їх пропозиції.

За підрахунками фахівців, дніпропетровському метрополітену, щоб стати рентабельним, треба перевозити по 60 млн пасажирів в рік замість нинішніх 9 млн.

У квітні дніпропетровські метробудівці двічі виходили на акції протесту, вимагаючи виплатити їм зароблені гроші. Як відзначали працівники, на той час з-за проблем з фінансуванням більша частина колективу перебувала у відпустках за свій рахунок, метрополітен не будували, а лише відкачували воду з тунелів. Після втручання прокуратури виплатили борги по зарплаті.

Нині Дніпропетровський метрополітен складається з єдиної лінії з шести станцій, яка йде від однієї з околиць до вокзалу, не доходячи до центру міста. У перших планах добудови - додати ще кілька станцій у центральній частині Дніпропетровська. Для фінансування будівництва метро місто розраховує на кредити європейських банків на загальну суму понад 300 млн євро.